Het succes van Project Treble betekent dat Android 12 sneller dan ooit naar Samsung-telefoons zal komen

Bron: Hayato Huseman / Android Central

Er zijn veel keuzes als het gaat om het kopen van een nieuwe Android-telefoon, en elk model heeft zijn eigen specifieke dingen die hem geweldig maken. Je vindt ook een Samsung Galaxy-telefoon bovenaan of bovenaan elke beste telefoonlijst, en niet voor niets: ze combineren geweldige hardware met zinvolle functies die veel gebruikers aantrekken. Kleine klachten terzijde (we hebben die allemaal bij elke telefoon), ik denk dat Samsung het heeft vermoord met de Galaxy S21, en het verbaast me niet als iemand zegt dat het daar is met de beste Android-telefoons die je kunt kopen.

Je kunt niet ontkennen dat de Galaxy S21 een van de beste Android-telefoons is die je op dit moment kunt kopen.

Google maakt ook een aantal geweldige telefoons zoals de Pixel 5, en als het gaat om het jaarlijkse vlaggenschip van het bedrijf, heeft het twee dingen waardoor het opvalt: de beste camera van elk mobiel apparaat en directe updates voor nieuwe Android-versies. Terwijl bedrijven als Samsung bezig zijn om die camera aan te pakken, lost dat laatste voordeel langzaam op, dankzij het harde werk van het bedrijf zelf en de manier waarop Google de manier waarop Android werkt heeft veranderd.

VPN-deals: levenslange licentie voor $ 16, maandelijkse abonnementen voor $ 1 en meer

Android is nog steeds Android. Het is de open (ish) bronsoftware die Samsung kan gebruiken om in te bouwen in een volwaardig besturingssysteem om zijn verbazingwekkende hardware aan te sturen. Zolang Samsung de regels van Google volgt als het gaat om de Play Store en bijbehorende Google-services, krijgt het dezelfde toegang als elke andere telefoon tot de dingen die Android geweldig maken. De rest is echter niet zo verplicht, en we hebben gezien hoe dat de acceptatie van nieuwere versies kan vertragen.

Google's Project Treble-aankondiging

Bron: Android Central

Dit gaat allemaal terug naar de aankondiging van Project Treble in 2017. Treble was een grote verandering in de systeemarchitectuur op laag niveau van Android die het voor Google, chipfabrikanten en telefoonfabrikanten gemakkelijker maakt om nieuwe software op bestaande apparaten te krijgen. Het doet dit door de manieren te scheiden waarop dingen zoals de processor of draadloze hardware worden ondersteund, waardoor er een groot deel overblijft dat de softwaregedeelten bevat die we zien en gebruiken.

Project Treble kende een trage start maar wint langzaamaan stoom.

En het werkt echt, ook al leek het niet erg succesvol te zijn toen het werd gelanceerd met Android Oreo. Dat komt omdat dergelijke veranderingen nog steeds tijd kosten en alle Google-partners moesten evalueren hoe dit nieuwe systeem kon worden gebruikt om alles gemakkelijker te maken. Als dingen gemakkelijker worden, kunnen ze ook sneller worden. En dat hebben we al gezien.

Vroeger duurde het vaak een jaar of langer voordat een nieuwe versie van Android op je Galaxy-telefoon verscheen. Dat werd al snel een lopende grap waar tegenstanders van Android graag op wezen wanneer er een nieuwe iPhone- of iOS-update werd uitgebracht. Geen van de bedrijven die betrokken zijn bij het maken van een geweldige Galaxy-telefoon, vond dit leuk. Je kunt het ze niet kwalijk nemen. Maar het was ook iets dat betekende dat er een grote ingrijpende verandering nodig was om het te verhelpen.

Treble stroomdiagram

Bron: Google

En dat is echt wat Project Treble was – de grote verandering waardoor Samsung die update sneller kon uitbrengen, dus er was één “slecht” ding minder aan het merk. De meeste gebruikers konden het waarschijnlijk niet veel schelen, maar Google en Samsung gaven erom. Het moest worden opgelost, en op een manier die ons als gebruikers niet stoorde – laat Google en Samsung al het werk doen, maar zorg ervoor dat het voor ons naadloos lijkt.

Andere dingen helpen om updates sneller te maken, met name het harde werk van alle betrokkenen.

Project Treble is niet het enige dat updates sneller maakt. Project Mainline (Google lijkt ervan te houden alles als een project te bestempelen) werd geïntroduceerd als een manier om nog meer van de kernfunctionaliteit van Android uit te breken op een manier dat Google het rechtstreeks zou kunnen updaten op dezelfde manier als een app uit de Play Store wordt bijgewerkt: naadloos tot de gebruiker met weinig of geen overlast.

Mainline was een enorm succes, vooral omdat je niet weet hoe succesvol het was. Hetzelfde geldt voor de manier waarop de kernservices en apps van Google werden opgesplitst en nu worden bijgewerkt via de Play Store. Het werkt echt gewoon. Maar de grootste doorn zijn nog steeds de updates van de Android-versie. Gelukkig worden die ook veel sneller, en met Android 12 zullen we ze veel eerder dan verwacht zien.

Project Treble is geen manier om minder werk te creëren voor leveranciers en telefoonfabrikanten en chipfabrikanten. Het is een manier om het werk te splitsen, zodat Google zich op sommige dingen kan concentreren, Qualcomm zich op andere kan concentreren en Samsung zich ook op sommige. Elk bedrijf mag wijzigingen aanbrengen op de onderdelen die het het beste kent. Samsung werkt bijvoorbeeld aan het versmelten van de nieuwe interface en beveiligingswijzigingen in One UI, terwijl Qualcomm werkt aan het ondersteunen van modems in Android 12.

S Pen op de Galaxy S21 Ultra

Bron: Hayato Huseman / Android Central

Alle bedrijven werken ook samen – Android is niet zomaar een Google-product in 2021. Bij elke release sinds Android Oreo hebben we gezien dat Project Treble langzaamaan wijzigingen aanbrengt in hoe lang het proces duurt, maar met Android 12 denk ik dat we gaat een grote sprong zien – wanneer Samsung de volgende Galaxy S-telefoon uitbrengt, zal Android 12 direct achterblijven voor de Galaxy S21-lijn.

Dit is natuurlijk mijn voorspelling, maar het is niet zomaar een blinde gok. De manier waarop wijzigingen op systeemniveau worden toegepast, wordt elke maand duidelijk wanneer Google het Android-beveiligingsbulletin uitbrengt. Hoewel deze heel anders zijn dan een volledige versie-update, zijn de basisprincipes nog steeds van toepassing – wijzigingen in diepe systeembestanden worden aangebracht met weinig of geen wijzigingen in de interfacelaag die nodig is.

Dit is slechts mijn voorspelling, maar het is gebaseerd op echte dingen die echt zijn gebeurd.

Samsung ontvangt deze maandelijkse updates op de eerste dag voor veel van zijn telefoons. Dat is een prestatie die niemand een jaar of twee geleden voor mogelijk had gehouden. Dit komt omdat Samsung heeft geleerd hoe het zijn software kan bouwen op een manier die goed werkt met het hele systeem. Je hebt wat ik de ‘Google-laag’, de ‘Qualcomm-laag’ en de ‘Samsung-laag’ zal noemen. De Google- en Qualcomm-lagen moeten elke maand worden gepatcht en bijgewerkt, maar de Samsung-laag niet. Het lijkt erop dat Samsung het punt heeft bereikt waarop het alleen de wijzigingen hoeft te testen en vervolgens de update hoeft te verzenden.

Ik denk dat de Galaxy S22 (of hoe het ook gaat heten) geweldig gaat worden en dat veel mensen die dit lezen uiteindelijk zullen upgraden. Maar als je net als ik bent en denkt dat de Galaxy S21 een behoorlijk goede telefoon is en het niet erg vindt om hem nog een jaar te bewaren, zul je de nieuwe Android er veel eerder op zien dan je had geraden .

CreditSource link

Qbaits
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart